woensdag 27 januari 2016

traveling stitches, kabelen zonder kabel naald

Zomergarens zijn binnen bij de Afstap en natuurlijk heb ik al plannen, wat ik wil gaan maken. Maar....omdat er nog aardig wat projecten niet af zijn, ga ik eerst een paar afmaken. Eén ervan is Dilys, een patroon uit Rowan Tweed van Marie Wallin. Was hieraan langer geleden begonnen, maar er zat een fout in mijn breiwerk, waardoor het bleef liggen. Enkele weken geleden weer opgepakt, fout verholpen en nu gaat dit patroon als een tierelier. De onderste gedeelten van dit breiwerk bestan uit traveling stitches. Dit zijn kabels over één steek, naar rechts of links.
Deze kabel gaat over één steek, dit kan met een kabelnaald, maar eenvoudiger en sneller is het zonder. Als je bij de steek komt, die naar rechts moet hellen, brei je in de tweede steek van je linker naald de steek recht.
Je haalt beide steken (de gebreide steek en de steek ervoor) van de linker naald af en zet dan op de rechter naald de recht gebreide steek en pak met de linker naald de nog niet gebreide steek op en brei deze averecht. Nu heb je de steken verdraaid/getwist zonder kabelnaald.

Als je de kabel naar links wilt laten hellen, dan zet je eerst de rechte steek recht op de rechter naald, dan brei de volgende steek averecht. Er staan nu twee steken op de rechter naald, laat deze beide van de naald valen en pak met de rechter naald de averecht gebreide steek op en pak met de linker naald de rechte steek op en brei deze recht. Nu heb je ook naar links gekabeld zonder kabelnaald.

Waar ik verder op dit moment aan brei is de Darkness van Kim Hargreaves. Heel eenvoudig en wat saai breiwerk, wat om die reden ook maar niet opschiet. En dan nog aan mijn sjaal van de Rowan Kidsilk Haze en Ito Kinu. Zo ziet het er nu uit:

2 opmerkingen:

  1. hoi hanneke

    wat n prachtig vest wordt dat zeg! Ik ga kijken of dat boek nog te koop is bij de afstap.

    groetjes franci

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ze onder de knie! Het vraagt wel wat naald behendigheid, maar dan heb je ook wat :)

    BeantwoordenVerwijderen