woensdag 13 juni 2018

Afterthought heel, tutorial

Op dit moment brei ik aan de "Coraline" sock van Rachel Coopey uit het boek CoopKnits Socks Yeah, Volume one. Deze leuke sok heeft een "afterthought heel". Dan brei je de hiel er naderhand in.

Ik breide tot hiel hoogte. Breide toen het aantal steken voor de hiel met een andere kleur draad. Vervolgens breide ik deze zelfde steken nogmaals, nu in de juiste kleur en in het patroon (streepjes). De roze draad is de plaats waar de hiel straks komt.
Terwijl ik verder aan het breien was aan de sok, die nu een soort koker leek te worden, vroeg ik mij af, hoe het met de wreef zat bij deze techniek. Er zit nl geen wreef in. Zou dit wel lekker zitten, past dit? Het antwoord laat nog even op zich wachten. Na wat research (oa in het book Sock Architecture) bleek dat het vaker voorkomt na een "afterthought heel", dat er geen wreef/spie in de sok wordt gebreid.


Ik bedacht ook, dat het misschien handig is om de hiel eerder erin te breien, nog voordat ik de sok t/m de tenen zou afbreien. Zo kan ik beter de lengte van de sok bepalen. De steken onder- en boven het roze draadje worden apart opgenomen op vier naaldjes. Vervolgens kun je het "roze" draadje doorknippen. Eén en ander ging nog niet zo makkelijk, want de steken zaten best strak op de naalden. Het kan handig zijn om de steken eerst op een iets dunnere naald op te nemen.


Nu wordt de hiel gebreid. In dit geval een "star"-heel. Je breit van buiten naar binnen en de hiel wordt in een stervorm gebreid. Als de sokken klaar zijn, kom ik er nog een keer op terug in mijn blog en laat weten, hoe ze zitten.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten