woensdag 12 februari 2014

S en Z garen

Wol is veelal getwijnd om het sterker te maken. Twijnen van de twee draden in elkaar kan rechtsom (met de klok mee = Z-twist) en linksom (tegen de klok in = S-twist) gebeuren. Twijnen gebeurd in de fabriek of op je eigen spinnewiel. Wij in Nederland breien over het algemeen met S getwist garen.


S-garen

Bij twijnend breien gebruik je Z-getwijnd garen. Je kunt de verschillen onthouden, doordat als je goed kijkt een S ziet in de draad/twijning  (zie bovenstaande foto) of een Z in de draad van de onderstaande foto.Z-garen
Ben nog maar even wat gaan oefenen met twijnend breien (en wie weet, komt er ook nog een tas van), voordat de techniek te ver weg zakt.

2 opmerkingen:

  1. Gebeurt er iets speciaals dan met het breiwerk? Twijnend, klinkt als een werkwoord, draait het dan uit tijdens het maken van de steken ofzo? Vroeg me steeds al af wat het was.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij Twijnend breien draai je bij elke steek de draden om elkaar heen. Het breiwerk aan de binnenkant ziet er dan ook anders uit, dan bij het fair-isle breien (zie blog-bericht van 6 november, laatste foto). Doordat je de draden steeds om elkaar heen draait, moet je je breiwerk ook zeer regelmatig "ont-twijnen".

    BeantwoordenVerwijderen