woensdag 31 augustus 2016

herfstsignalen, Rowan Fine Silk en sok

Afgelopen weekend gewandeld in het Nederlandse duingebied. De eerste tekenen van herfst zijn er al, zoals paddestoelen en het mooie groen van de bomen maakt langzaam plaats voor licht gekleurde bladeren. Ook allemaal prachtig. Een inspirerende tijd door de veranderingen en kleurenpracht.

In de Afstap komen nu de garens binnen, die maar éénmalig komen, op is op. We kunnen niets nabestellen. Dus zie je iets moois, wacht dan niet te lang. In mijn vakantie kwam Fine Silk binnen. Een heerlijk dun garen van wol, zijde en viscose. Voelt zacht aan en het zijn sterkte kleuren. Vanaf twee bolletjes kun je al een klein sjaaltje maken, er zit namelijk 150 m op een bolletje van 25 g. De stekenverhouding is 35/45. Als je het garen koopt, krijg je er gratis een patronen boekje bij met leuke modellen.

Natuurlijk heb ik nog wat gebreid afgelopen week. Allereerst aan een vest (waarover later meer) en verder nog een klein beetje aan een sok. De sok waaraan ik breide in de trein van Amsterdam naar Antwerpen, maar vooral tijdens de uren dat mijn zoon uitsliep :-) in Antwerpen. Het garen is Crazy Zauberbal. 

woensdag 24 augustus 2016

Wol in Antwerpen, Frosty en spingroepje

In de vakantieweken dacht ik wel veel aan breien, maar kwam er vreemd en jammer genoeg niet veel aan toe. Ik was een paar dagen in Antwerpen en bezocht daar twee wolwinkels. Nogmaals de winkel Lana. Dit is voor mij een heel inspirerende winkel, omdat er overal van alles te vinden is, waarvan ik het bestaan soms niet wist. Bovendien heeft Lana prachtige stoffen, waaronder een aantal Japanse stoffen. Daarvan heb ik enkele lapjes gekocht voor tassen, gebreid of van leer.

Winkel Lana zag er nu veel mooier uit dan in het voorjaar. Garens kwamen nog beter tot hun recht.
Er bleek nog een andere wolwinkel te zitten in Antwerpen, Julija (ook al 7 jaar). Dit keer heb ik deze ook bezocht. Echt prachtige garens, die je meteen wil aanschaffen en mee gaan breien, maar wel behoorlijk aan de prijs.

Het vest Frosty wat ik afgelopen winter breide, droeg ik nauwelijks, omdat het boord wat lubberde. Het lag in de planning deze zomer boorden uit te halen en opnieuw te breien. Wat een klus. Ik denk dat ik over het uithalen bijna net zo lang deed, als het opnieuw aanbreien. Of ik dat ooit nog weer doe? En het resultaat vind ik uiteindelijk nog steeds niet helemaal bevredigend, ik breide het boord nu met 3 mm (ipv 3,5 mm).

Afgelopen zaterdag was "craft night". We hebben die avond, met een paar dames van de Stitch 'n Bitch de Pijp, heerlijk zitten spinnen aan het Kingselmeer. 


zondag 14 augustus 2016

Spinnen en twijnen

De zelfgekaarde wol heb ik gesponnen (het wiel met de klok mee) en daarna getwijnd (het wiel tegen de klok in).
Vervolgens heb ik met de Knitty Noddy het garen opgebonden en een strengetje van gemaakt. Nu nog bedenken wat ik ervan ga maken.

Vorige week maakte ik een fietstocht. En tot mijn grote vreugde, zag ik dat de heide al helemaal in bloei stond!
heide tussen Bergen aan Zee en Schagen

woensdag 10 augustus 2016

toveren met kleuren, kaarden

Deze weken heb ik wat meer vrije tijd dan anders. Allereerst zijn er dan allerlei verplichtingen, maar er komt nu ook ruimte voor creatieve dingen. Zo kreeg ik ineens zin om wol te kaarden. De kaardemolen stond lang ongebruikt. Wilde er wel mee werken, maar de tijd ontbrak. Heb de draad weer opgepakt. Het is zo prachtig kleuren bij elkaar te voegen en het resultaat te zien!
de kaardemolen
strengen ongesponnen wol




Het kaarden gaat snel. Je kunt de garens één keer door de molen halen en steeds een klein plukje wol/kleur toevoegen, het resultaat ziet er dan uit zoals hierboven. Je kunt daarna de zelfde gekaarde wol nog enkele malen door de molen halen, steeds in kleine plukjes. Dan wordt het garen meer en meer gemengd en lijkt het meer op een soort tweed. Dat is ook mooi. Nu kies ik voor deze methode. Er ligt een aardig stapeltje gekaarde wol, ik denk dat het tijd is om te gaan spinnen.

Nog even een update van het vest Petal, als ik in alle rust kan breien, gaat het fantastisch. Maar zodra ik wordt afgeleid, kan ik het breiwerk beter wegleggen.

woensdag 3 augustus 2016

Rowan 60, Petal en Glen

In de Afstap was gisteren een hele drukke en gezellige dag, ineens wilde iedereen wol! En...er kwamen ook weer dozen binnen met garen. Maar wat vooral interessant was, de dozen met het nieuwe Rowan boek, nummer 60. Het is prachtig. Er staan veel draagbare truien en vesten in, veel fair-isle. Helaas kon ik zelf door de drukte nauwelijks het boek inkijken. En erger nog, ik vergat het aan te schaffen.

Wel had ik net iets eerder een aantal patronen gezien. En natuurlijk kon ik het niet laten, afgelopen 
weekend te beginnen aan Glen (patroon van Lisa Richardson).

 
Het vest is in delen gebreid, maar het leek mij toch wat eenvoudiger het in één keer te breien, in het rond en met "steeks". Het was even puzzelen, vooral omdat je meteen begint met het hele boord te breien (voor de onderkant en de zijkanten). Daarnaast sloot het patroon niet goed aan met de beschrijving. Toen alles was uitgezocht, kon ik beginnen.
Deze week nog verder gebreid aan Petal. En nu gaat het goed, kan echt door breien. Soms is een breiwerk als een boek. Het duurt even voordat je erin zit. Soms kom je nooit goed in de vaart van een boek, maar ook niet in een breiwerk. In dat geval, is het beter het te laten liggen, of uit te halen en iets nieuws te beginnen. Maar gelukkig is bij het breiwerk van Petal de vaart erin gekomen.