donderdag 29 mei 2014

Knooking

Een nieuwe trend, overgewaaid uit Japan, is knooking. Met een knooking-naald maak je rechte/ribbel steken. Het is een soort haaknaald met aan het einde een oog om daarin een draad mee te nemen. Deze draad vervangt in principe de breinaald.

Je zet het gewenste aantal steken op, op de knooking naald. Je rijgt een tijdelijke draad (in een andere kleur) door het oog van de naald en trekt deze door de opgezette steken. Dan haak je de eerste lus en laat deze op de naald staan. Aan het einde van de steken, trek je de draad in de andere kleur eruit en haal je de haaknaald door de steken, zodat de steken opnieuw op de draad staan. En eigenlijk vond ik het wel leuk, om de draad te laten zitten, een soort weven in dit werk. In dat geval, haak je de laatste steek van de naald, samen met de tegen kleur draad mee, zodat niet je hele werk ontrafeld.


zaterdag 24 mei 2014

tasje Sydney in Hobby Handig

Deze maand staat het tasje Sydney uit mijn boekje WereldTasjes in de Hobby Handig. Ze hebben er een leuk artikel van gemaakt. En het patroon staat erin. Als je een keer een tas wilt uitproberen met breien, is dit de manier.

woensdag 21 mei 2014

buiten breien

Met de afgelopen mooi weer dagen, vind ik het moeilijk om binnen te blijven. Graag zoek ik de zon (en schaduw) buiten op om daar heerlijk te gaan breien.  Hier brei ik aan het mouwloze vestje Handevending van Geilsk, uit Denemarken. Echter in Nederland gekocht z`n twee jaar geleden bij Trollenwol. Was er al aan begonnen, maar de vertaling liet te wensen over. Ben er vorige week weer mee verder gegaan en kan er bijna niet meer mee stoppen, oa omdat het garen zo heerlijk breit!






zaterdag 17 mei 2014

inspiratie

Als je ontwerpt, hoe kom je dan aan je ideeën?

Meestal is het zo, dat hoe minder je ermee bezig bent, des te meer inspiratie ik krijg. Het werkt voor mij vooral heel goed om bijvoorbeeld een eind te gaan wandelen, fietsen en het liefst in ongerepte natuur. En hoe langer ik daar ben en afstand neem van het dagelijkse, des te beter het is. Vaak komt inspiratie ook bij het bezoeken van musea. Een vorm, kleur of iets dergelijks, kan me op een plan brengen. Ik hou dan ook een boekje bij, waarin teksten, plaatjes, garens, etc. me raken. Uiteindelijk komt daar dan een ontwerp uit, bijvoorbeeld voor een tas. En soms vind ik iets prachtig, zonder dat er een idee uit voort komt. Zoals dit bord met proeflapjes uit de winkel Tondering Strik, fantastisch! Maar wie weet, inspireert het iemand anders.

woensdag 14 mei 2014

luie wijven steek

Een grappig en snel effect is de luie wijven steek. Je breit een steek, slaat de draad één of meerdere keren om de naald en breit de volgende steek. De naald erop kun je alles averecht breien en laat je de omslagen vallen. Variaties hierop zijn, dat je nog een aantal naalden de steken omslaat, zoals te zien op de foto. Of per steek een verschillend aantal omslagen maakt, zodat het breiwerk een golfbeweging krijgt.













Dit breiwerk wordt het vestje Lorne van Lisa Richardson, gemaakt van Pure Linen van Rowan. Je breit dit vestje overdwars, beginnend op de rug met de provisional cast on. Leuk om te breien, omdat de richting waarin je breit verrassend is.

zaterdag 10 mei 2014

sfeer impressie Denemarken

Het weekje Denemarken is me heel goed bevallen. De Denen zijn rustige en vriendelijke mensen. Mooie natuur met heuvels, vlaktes en weidse zichten. Wil er zeker nog een keer heen en misschien wel vaker.





woensdag 7 mei 2014

wolwinkels in Aarhus

Eerder had ik al gepost over Tondering Strik uit Aarhus. In dit bericht komen nog aan bod: Fandango, Ingers en Garnelageret.
Fandango is een lichte, overzichtelijke winkel met garens van Madelinetosh, Gepard, the Fibre Co, Noro, Lang Yarns en Lana Grossa. Er hangen/liggen veel garens en in de lades eronder kun je vrij kijken naar nog meer moois. Wat ik vooral erg interessant vond, waren de grote konen van dunne tweed wol in prachtige kleuren. Daarnaast nog wat konen van wol/zijde mengsel.


De winkel Design-club ligt vlak bij Tondering Strik en Fandango en is erg leuk om ook langs te gaan. Deze winkel straalt luxe uit. Ze heeft prachtige eigen garens (Design-club), al lijken ze enorm op het garen van Marianne Isager. Wat erg leuk is, is dat de eigenaresse Inger (ook ontwerpster) hele leuke tekeningen heeft van haar patronen (helaas is daar geen foto van).






De winkel Garnlageret had vooral heel veel soorten garens (waaronder veel BC Garn), was wat klein en rommelig, waardoor minder overzicht.Opmerkelijk was de bijzondere knopen collectie. De verkoopster was zeer vriendelijk en sprak alleen Deens, wat ook zeker zijn charme had.

zaterdag 3 mei 2014

Aarhus

Waarom wilde ik zo graag naar Aarhus? In oktober had ik vage plannen naar Aarhus te gaan, deze gingen niet door. Wel had ik me georiënteerd hoe het daar was op wolgebied. Wel, het was duidelijk dat ik er op korte termijn een keer heen wilde. Er waren namelijk 8 wolwinkels! Eenmaal hier, blijken het er 11 te zijn. Gisteren hebben we er twee bezocht, Tondering Strik en Fandango, deze twee waren genoeg.  Er was zo enorm veel te zien en uit te zoeken, het was bijna een dagprogramma.















Dit is Tondering Strik van Charlotte Tondering. Zij verkopen vooral Isager en Ito. Het meest opmerkelijke aan deze winkel is de gigantische hoeveelheid modellen.

Een hele bijzondere winkel met erg vriendelijk personeel. Als je een keer in Aarhus bent is deze winkel echt de moeite waard.
Een volgende keer meer over Fandango.


donderdag 1 mei 2014

fietstocht Ebeltoft - Helgeneas

Vandaag heerlijke fietstocht gemaakt langs stukje kust van Jutland. Veel wind, koud en heerlijk zonnig, prachtige tocht. Nu nog even  breien....